Energielabeling woningbouw (EPA-W)

 

Nieuwbouw en bestaande bouw!

Vanaf 1 januari 2015 moeten alle woningeigenaren en verkopers van nieuw opgeleverde woningen hun wettelijke energielabel aanvragen en registreren. Dit wettelijke energielabel is verplicht bij verkoop, nieuwe verhuur en oplevering van de woning. Het energielabel wordt bepaald op basis van een beperkt aantal energetische kenmerken van een woning.

Met een energielabel kunnen kopers en huurders in één oogopslag zien of een woning zuinig of onzuinig is. Dat is handig, want een keuze voor een zuinige woning betekent een lagere energierekening, meer wooncomfort en minder CO2-uitstoot, dus beter voor het milieu!

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen.

Dantuma-Wegkamp is gecertificeerd en heeft een erkend deskundige in huis om energielabels af te geven volgens alle wettelijke gestelde eisen.

Er bestaan twee verschillende labels:

1. Energielabel – vereenvoudigd label

Vanaf januari 2015 ontvangen alle consumenten een voorlopig energielabel van de Rijksoverheid. Een definitief energielabel kunt u als woningeigenaar eenvoudig aanvragen via de webapplicatie van de Rijksoverheid en door de erkend deskundige van ons bureau laten controleren, valideren en registeren. Op de webapplicatie moet u even zoeken naar Dantuma-Wegkamp.

2. Energiecertificaat – NEN 7120 + Nader Voorschrift

Naast bovenstaand vereenvoudigd label bestaat er een uitgebreidere methode. De energiezuinigheid van een huurwoning telt mee in het puntensysteem van het woningwaarderingsstelsel (WWS). De huidige bepalingsmethode (ISSO 82.3) wordt vervangen door de NEN 7120. Deze norm wordt tevens gebruikt voor de bepaling van de EPC-waarde (nieuwbouw).

Het Nader Voorschrift (NV) is uitgewerkt om de NEN 7120 ook voor de bestaande bouw geschikt te maken. Per 1 januari 2015 wordt de NEN 7120 en het Nader Voorschrift aangestuurd voor de bepaling van het energiecertificaat. Hiermee komt de bepalingsmethode volgens de ISSO 82.3 te vervallen.

Het resultaat van het energiecertificaat wordt uitgedrukt in een energie index (EI). Deze index meet uitgebreider hoe energiezuinig een woning is. Hieraan wordt geen letter gekoppeld. Een vergelijking tussen het energielabel (vereenvoudigd energielabel) en het energiecertificaat (NEN 7120 + Nader Voorschrift) is hierdoor niet mogelijk. 

Onze projecten