Het moet anders met mechanisch ventileren. Alleen een afzuiging in badkamer, toilet en keuken voldoet niet meer. In gezonde, energiezuinige nieuwbouw is een uitgebreider systeem nodig met CO2-sturing per verblijfsruimte, op zo’n manier dat het systeem in basis ook blijft werken als bewoners onlogische dingen doen.
Dat was de conclusie die zowel Atze Boerstra, directeur van BBA Binnenmilieu, als Henk Wegkamp van ons bureau, trokken in het Bouwwebinar ‘Goed en gezond mechanisch ventileren’. Dit webinar werd georganiseerd door Eisma Bouwmedia op initiatief van het Lente-akkoord. Het Lente-akkoord heeft met een expertgroep in kaart gebracht wat er fout gaat met mechanisch ventileren en hoe het wel zou moeten.
Henk Wegkamp liet zien wat er in de praktijk allemaal fout gaat. Dat betreft zowel de componenten van het systeem als het inregelen daarvan, maar ook het gedrag van de bewoner. Die is geneigd om roosters dicht te zetten omdat ze tochten en omdat het energie en dus geld zou kosten. Ook zijn ze geneigd om juist in de badkamer, het toilet en de keuken een raam open te zetten, waardoor het systeem niet meer werkt. Er ontstaat dan geen onderdruk meer in deze vertrekken en dus wordt geen lucht uit andere vertrekken aangezogen. In een onderzoek door Dantuma-Wegkamp werden in huurwoningen schimmelvlekken aangetroffen tot een vierkante meter groot.
Atze Boerstra legde uit wat een robuust systeem is. Dat is een systeem dat in basis blijft zorgen voor frisse lucht ook als de bewoner onlogische dingen doet. De bewoner moet het systeem echter wel kunnen overrulen. Duidelijk is dat een goed systeem werkt met afzuiging per verblijfsruimte aangestuurd door CO2-sensoren. Dan wordt namelijk daar geventileerd waar de bewoner verblijft: in de woonvertrekken of juist in de slaapvertrekken. De meerprijs voor een dergelijk systeem is € 1000 tot € 3000 voor een systeem met CO2-sturing op de roosters.