Op donderdag 17 november jl. vond de 1e Dantuma-Wegkamp lezing plaats in het Zuiverhuis van de Gasfabriek te Meppel. Met een opkomst van ruim 50 relaties en de uitstekende lezingen van Chris Zijdeveld en Pieter Brink zien we terug op een geslaagde middag.
Willem Dantuma ging in zijn welkomstwoord in op de visie van Dantuma-Wegkamp en de doelstellingen die nagestreefd worden. Samenwerken is daarbij een belangrijk uitgangspunt, dat alleen goed gestalte kan krijgen als er sprake van vertrouwen is. Als er meer en beter samengewerkt kan worden, levert dat meerwaarde op voor het project en kunnen faalkosten dalen. Dantuma-Wegkamp staat er helemaal voor open om op basis van vertrouwen te gaan samenwerken. Willem bedankte aan het einde van zijn welkomstwoord alle relaties voor het geschonken vertrouwen in het afgelopen jaar.
Chris Zijdeveld ging vervolgens in op Passief Bouwen. Hij nam zijn gehoor eerst mee naar het verleden en liet zien dat onze voorouders eigenlijk al volop Passief bezig waren vanuit een natuurlijk contact met de natuur. Vervolgens liet Chris zien hoe het toepassen van eenvoudige principes op stedebouwkundige plannen al kan leiden tot grote verbeteringen in het energie-gebruik. Daarbij blijft er nog voldoende vrijheid over om te ontwerpen. Er gaat altijd veel aandacht uit naar de zon op de Zuidgevel. Deze aandacht zou verplaatst moeten worden naar de West- en Oostgevel, die veel kritischer zijn. In de afgelopen jaren zijn er vele goede initiatieven geweest vanuit de industrie, die een bijdrage geleverd hebben aan Passief Bouwen. Ook de constructieve detaillering speelt een steeds grotere rol, waarmee Chris de link goed kon leggen naar het gekozen thema van de middag: Passief Bouwen = Actief Construeren.
Pieter Brink ging na de pauze in op het thema van autarkisch bouwen. Autarkisch bouwen is zelfvoorzienend bouwen. De woning krijgt dan geen aansluiting op nutsvoorzieningen en moet zowel in de zomer als in de winter in zijn eigen energievoorziening kunnen voorzien. Als voorbeeld nam Pieter zijn eigen nieuw te bouwen woning, die aan een voormalige zandplas te Dwingeloo gebouwd gaat worden. Ook het cradle-to-cradle-principe wordt in de woning toegepast. En dan niet in de zin om nu nieuwe materialen te gaan gebruiken waar de volgende generatie mee opgescheept zitten, maar om nu al direct materialen te gebruiken die al gebruikt zijn. Zo worden de gevels bekleed met afgedankte steenschotten en worden wanden opgetrokken van oude stoeptegels. De woning is door Dantuma-Wegkamp volledig opgezet in 3D-Revit. De constructie-tekeningen zullen daarmee als uitgangspunt dienen voor de verdere uitwerking door de prefab-leverancier. Door de woning volledig in prefab uit te werken kan de woning in enkele dagen gemonteerd worden en is daarmee snel wind- en waterdicht. Dit scheelt ook in de kosten voor het eventuele droogstoken. Pieter concludeert dat autarkisch ontwerpen nog lastig is en niet in al haar facetten nog gerealiseerd kan worden. De industrie ziet dit ook nog niet als een interessante markt. Tenslotte vind Pieter dat de bouwmaterialenhandel veel meer zich zouden moeten gaan richten op hergebruik van materialen. Daarmee kan deze handel wat uit een wat louche sfeer gehaald worden en kan een betere invulling gegeven worden aan het cradle-to-cradle-principe.
Henk Wegkamp besloot de middag met een inleiding over toekomstgericht bouwen. Stond vroeger de eigen woning nog hoog op het wensenlijstje van jonge mensen, nu is dat volledig anders. De woningmarkt zal moeten veranderen en inspelen op die veranderende wensen. Energiezuinig bouwen en duurzaamheid zullen daarbij steeds belangrijker worden. De capaciteit aan kantoren is nog voor vele jaren voldoende. Er zijn initiatieven om kantoren om te bouwen tot appartementen en daarmee de leegstand tegen te gaan. De bouw zal naar verwachting nog een aantal moeilijke jaren tegemoet gaan, waarin keuzes gemaakt moeten worden. Veek partijen zijn daar momenteel druk mee doende.
Henk bedankte de sprekers hartelijk en liet dit vergezeld gaan van enkele flessen Meppeler Torenwijn.
De heerlijke hapjes bij de borrel werden verzorgd door Kookstudio DinerItalia. De gehele catering was in uitstekende handen van de medewerkers van de Gasfabriek.