Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing

 • Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing
  Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing
   
 • Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing
  Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing
   
 • Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing
  Geslaagde 3e Dantuma-Wegkamp lezing
   
05 November 2013

Op 31 oktober jl. heeft Dantuma-Wegkamp B.V. haar 3 jarig bestaan gevierd met het organiseren van - alweer - de 3e Dantuma-Wegkamp lezing. Meer dan 60 gasten kwamen naar de Gasfabriek in Meppel voor een inspirerende lezing met als thema: “Integraal samenwerken in een BIM”.

Om 15:00 uur stroomde het Zuiverhuis van de Gasfabriek langzaam vol. Na een kop koffie startte het programma met een korte introductie door Willem Dantuma en Henk Wegkamp over 3 jaar Dantuma-Wegkamp.

Dantuma-Wegkamp heeft zich in 3 jaar ontwikkeld tot een bureau dat de cirkel: “denken - kiezen - doen - ondersteunen - leren - controleren”, gesloten heeft en daarmee een toegevoegde waarde levert aan het totale bouwproces. Ook werd kort stilgestaan bij een aantal aansprekende projecten van het afgelopen jaar. In deze projecten heeft het BIMMEN een duidelijke rol gehad: “Het BIMMEN gaat verder! …. En wij dus ook!”, was de heldere boodschap.

Tevens werd het belang van een goede luchtdichtheid voor een gebouw toegelicht en werd aangegeven hoe dat vooraf al ontworpen kan worden. Dantuma-Wegkamp heeft veel kennis op het gebied van luchtdicht bouwen en begeleidt haar opdrachtgevers daarbij in alle fasen van het bouwproces.

Aansluitend gaf Carl-Peter Goossen van BouwQuest een presentatie overintegraal samenwerken in een BIM. Wat vooral naar voren kwam is dat BIMMEN bij organisaties klein kan beginnen en vandaar uit, naar wens of mogelijkheden, steeds verder ontwikkeld kan worden. Ook kwam helder aan bod wat er moet gebeuren om goed integraal te kunnen BIMMEN.

Na een korte pauze, waar iedereen een drankje en een hapje kon nuttigen, hervatte modelleur Edwin Bosma het programma door van achter de PC te presenteren hoe Dantuma-Wegkamp zich ontwikkeld heeft in het 3D modelleren en welke meerwaarde dat oplevert in de projecten. Daarbij demonstreerde Edwin hoe dat proces verlopen is in de afgelopen 3 jaar en liet ter toelichting een aantal voorbeelden zien van het 3D modelleren en een aantal ontwikkelde 'slimme' tools.

De presentatie eindigde met een kort filmpje van een project waar het element tijd (4D) aan toegevoegd was en de bouwvolgorde getoond werd.

Duidelijk werd dat de weg naar het perfecte BIMMEN een lange is, maar het werken in een BIM wel steeds belangrijker wordt voor het efficiënter en beter kunnen laten verlopen van het bouwproces. Net zo duidelijk werd dat Dantuma- Wegkamp hierin al grote stappen heeft gezet en alweer bezig is met het zetten van nieuwe stappen op dat gebied.

Na afloop was er nog volop ruimte om met elkaar van gedachten te wisselen over het BIMMEN en andere zaken!