Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing

  • Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing
    Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing
     
  • Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing
    Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing
     
  • Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing
    Geslaagde 4e Dantuma-Wegkamp lezing
     
06 November 2014

Op 6 november jl. heeft Dantuma-Wegkamp B.V. haar 4 jarig bestaan gevierd met het organiseren van de 4e Dantuma-Wegkamp lezing. Meer dan 60 gasten kwamen naar de Gasfabriek in Meppel voor een inspirerende lezing van Henk Wegkamp met als thema “Economisch naar nul-energie”.

Vanaf 15:00 uur stroomde het Zuiverhuis van de Gasfabriek langzaam vol. Na een kop koffie startte het programma met een korte introductie door Willem Dantuma over 4 jaar Dantuma-Wegkamp.

Dantuma-Wegkamp heeft zich in 4 jaar tijd ontwikkeld tot een bureau dat de cirkel “denken-kiezen-doen-ondersteunen-leren-controleren”, gesloten heeft en daarmee een toegevoegde waarde levert aan het bouwproces. Veel van de werkzaamheden die door Dantuma-Wegkamp worden aangeboden, werden kort toegelicht, zoals de bouwtechnische (constructief, bouwkundig, bouwfysisch) uitwerking van projecten in BIM, metingen (luchtdichtheid, ventilatie-debiet) en thermografisch onderzoek.

Ook werd stilgestaan bij een aantal nieuwe ontwikkelingen waar het bureau bij betrokken is. Dantuma-Wegkamp is bijvoorbeeld bezig om gecertificeerde bouwplan toetsen uit te kunnen voeren. De bedoeling is om dit certificaat nog voor het einde van het jaar in ontvangst te kunnen nemen.

Vervolgens nam Henk Wegkamp het woord over en ging in op het thema ”Economisch naar nul-energie”. Hiervoor gebruikt Henk een zelfontwikkeld programma, dat voortkomt uit de PHPP (PassiefHuis PlanningsProtocol). Het programma is gevuld met een uitgebreide database van materialen/systemen en ook kosten zijn in de database verwerkt. Met het programma kan vrij nauwkeurig berekend worden hoe hoog de maandelijkse woonlasten worden op basis van gemaakte keuzes. Door aan de knoppen te draaien kunnen eenvoudig diverse varianten doorgerekend worden en kan een optimaal energetisch- en economisch concept uitgedacht worden.

Henk ging in zijn presentatie uit van een voorbeeldwoning (2-kapper) en ging daarmee aan de slag om tot een nul-energie woning te komen. Al snel werd duidelijk dat je het programma niet in een keer kunt doorlopen, maar dat je elke keer in een iteratief proces weer even opnieuw moet kijken naar al gemaakte keuzes en die vervolgens weer optimaliseren. In een volgende stap kun je weer nieuwe producten/systemen/materialen toevoegen en vervolgens weer optimaliseren. Wat in eerste instantie een negatief rendement als resultaat kan hebben, kan in een volgende stap een positief rendement hebben, als bijvoorbeeld de RC-waardes omhoog worden geschroefd. Per woningtype en locatie kan dit ook verschillend uitpakken.

Na een korte pauze, waar iedereen een drankje en hapje kon nuttigen, hervatte Henk Wegkamp zijn verhaal. Nogmaals werd het programma doorlopen om tot energie-nul te komen en de resultaten vergeleken van verschillende concepten en getoetst op rendement.

Duidelijk werd dat het programma alleen gebruikt kan worden door iemand met een gedegen bouwfysische kennis, omdat een aantal keuzes ook in combinatie gemaakt moeten worden.

Door energetisch en economisch een woning te ontwerpen ontstaat vooral ook een gezonde woning en wordt een bijdrage geleverd aan het milieu.

Na afloop van de lezing was het tijd voor een hapje en een drankje. Uit de diverse gesprekken kwam naar voren dat het thema leeft en onze aanpak aansprak.