Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!

  • Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!
    Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!
     
  • Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!
    Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!
     
  • Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!
    Geslaagde 8e Dantuma-Wegkamp kennisbijeenkomst!
     
29 November 2018

Op 29 november jl. heeft Dantuma-Wegkamp haar achtjarig bestaan gevierd met de 8e Dantuma-Wegkamp lezing. Een kleine groep genodigden kwam naar de Gasfabriek in Meppel voor een inspirerende lezing van Derk-Jan Huisman van agNOVA architecten en Age de Vries van Ter Steege Bouw Vastgoed. De lezing stond in het teken van de uitdagingen bij een gebiedstransformatie. Er werd inhoudelijk ingegaan op vervallen gebieden en gebouwen en hoe deze kunnen worden getransformeerd voor toekomstig gebruik.

Vanaf 15:00 uur stroomde het Zuiverhuis van de Gasfabriek langzaam vol. Na een welkomstdrankje ging het programma van start met een introductie door Willem Dantuma en Henk Wegkamp over acht jaar Dantuma-Wegkamp.

Dantuma-Wegkamp heeft zich in acht jaar tijd ontwikkeld tot een bureau dat steeds meer disciplines in huis heeft en door integratie toegevoegde waarde levert aan het bouwproces. Veel van de werkzaamheden werden kort toegelicht, waarbij aangestipt werd dat onder andere de vraag naar energetische concepten groeit. Ook werd kort aandacht besteedt aan E-TRIAS, een zelfontwikkeld programma, dat voortkomt uit de PHPP (PassiefHuis Projecterings Pakket). Door E-TRIAS wordt inzichtelijk met welke investeringen en materialen, bouwkundig en installatietechnisch, een optimum bereikt wordt tussen energiezuinigheid en het rendement van te renoveren of nieuw te bouwen woningen. Uitkomst is een gebouw met het meest optimale wooncomfort tegen de laagste maandlasten en onderhoudskosten.

Vervolgens nam Derk-Jan Huisman het woord over en ging het over “Steden van de toekomst”. agNOVA architecten is sinds 2005 bezig met het transformeren van het bedrijventerrein De Hoef. Het gebied, dat gelegen is tussen het station van Amersfoort en de twee snelwegen A1 en A28, is grotendeels in de jaren ’90 ontwikkeld. Het gebied kampt echter al een behoorlijke tijd met leegstand en er is behoefte aan vernieuwing. In 2008 heeft agNOVA architecten een plan ontwikkeld om een tweetal bedrijfshallen te transformeren naar een plek voor universitair onderwijs. Het oude pand heeft een modern nieuw jasje gekregen en wordt weer volop gebruikt. De ontwikkeling van het gebied is sinds 2012 in volle gang. Derk-Jan liet het publiek zien wat er in de toekomst nog op deze locatie wordt ontwikkeld. Van kale, lege plekken naar parken en oude kantoorpanden met een nieuwe gemixte functie.

Na een korte pauze, waar iedereen een hapje en drankje kon nuttigen, ging de lezing verder met een presentatie van Age de Vries van Ter Steege Bouw Vastgoed.

Ter Steege Bouw Vastgoed is sinds 2015 bezig met het transformeren van een oude landbouwschool te Deventer dat dateert uit 1912. De school is sinds 2005 niet meer in gebruik geweest, en is door de leegstand in verval geraakt. In de nieuwe plannen wordt het oude gedeelte van de school getransformeerd naar appartementen. Tevens worden er een aantal nieuwe appartementen en woningen in dezelfde stijl gebouwd in een carré-vorm. Niet alles blijft echter staan, zo is er een later aangebouwde L-vormige vleugel die niet dezelfde stijl en uitstraling heeft. Deze wordt gesloopt en de vrijgekomen materialen worden in het nieuwe plan hergebruikt. Zo worden de houten vloeren uit de oude werkplaats gebruikt voor de nieuw te plaatsen dakkapellen. Inmiddels zijn er drie van de vier blokken verkocht en is de bouw gestart. 

Na afloop was er tijd voor een hapje en een drankje.