Nieuwe brochure "Mechanische ventilatie in woningen"

  • Nieuwe brochure "Mechanische ventilatie in woningen"
     
05 October 2015

Vorig jaar bracht het Lente-akkoord een baanbrekende brochure uit over balansventilatie. Het vervolg hierop is een nieuwe brochure, die vanaf vandaag een frisse wind laat waaien door het onderwerp mechanische ventilatie.

Want er gaat veel mis met mechanische ventilatie in nieuwbouwwoningen. Daar moet een eind aan komen, vinden bouwprofessionals, installateurs, adviseurs en consumenten. In een ongebruikelijke samenwerking doen zij aanbevelingen voor ventilatie met natuurlijke toevoer die wél goed werkt.

In veruit de meeste nieuwbouwwoningen doet het ventilatiesysteem niet wat het moet doen. Dat komt doordat installateurs, aannemers en bewoners een andere taal spreken. Op de lange weg tussen ontwerp en gebruik doen zich veel miscommunicatie, onwetendheid en onvolkomenheden voor. Het resultaat is comfortverlies en een slechte luchtkwaliteit. Nergens voor nodig, oordeelt een grote groep experts, afkomstig uit de bouwwereld, de ventilatiebranche, de advieswereld, de corporatiesector en belangenvertegenwoordigers van bewoners. De groep is bij elkaar gehaald op initiatief van het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB). De conclusie: systemen die met aandacht en inzicht zijn ontworpen en geïnstalleerd doen het wél goed.

Mechanische ventilatie is in principe een prachtig systeem. Het kan bijdragen aan gezondheid en comfort. De hoeveelheid verse lucht wordt afgestemd op de vraag, waardoor bewoners verzekerd zijn van verse lucht, terwijl het energieverlies beperkt is. Verse lucht komt bovendien rechtstreeks van buiten. Veel mensen stellen dat op prijs.

Om dat voor elkaar te krijgen moeten bouwpartijen meer aandacht besteden aan het ontwerp van de systemen, zegt de expertgroep. Een goed systeem is robuust. Dat wil zeggen dat de regeling grotendeels automatisch gaat, dat bewoners het systeem niet in de war kunnen sturen en dat de techniek geen beperkingen oplegt aan hoe bewoners hun huis willen gebruiken. Het mag geen probleem zijn als mensen een raam openzetten of de ventilatieroosters vergeten. Bewoners mogen geen tocht en geluidoverlast ervaren. Als een ventilatiesysteem goed is doordacht, biedt het de bewoners comfort en gezonde lucht tegen minimale energiekosten, oordelen de experts.

De aanbevelingen van de expertgroep zijn beschreven in de brochure “Mechanische ventilatie in woningen”, een uitgave van het Lente-akkoord. De brochure laat met foto’s zien hoe het wel én hoe het niet moet. Er staan tips in en praktijkervaringen. De brochure is bedoeld voor opdrachtgevers, ontwerpers, aannemers en installateurs. Hij biedt nieuwe inzichten die direct praktisch toepasbaar zijn.

De beste keuze

  • Zonering: meerdere afzuigpunten in huis, afzonderlijk geregeld;
  • Winddrukgeregelde ventilatieroosters;
  • Regeling van de luchtstroom per kamer op basis van CO2;
  • Ieder afzuigpunt een eigen ventilatiekanaal;
  • Ruime ventilatiekanalen, ruime bochten;
  • Een afsluitbare kast om de MV-box;
  • Warmteterugwinning uit afvoerlucht.


Deze Lente-akkoord brochure is opgesteld in samenwerking met leden van de expertgroep:
De Alliantie, BBA Binnenmilieu BV, DUCO Ventilation & SUN Control, Geveke Bouw, Itho-Daalderop,
Dantuma-Wegkamp B.V., Entry Technology Support BV, Eska Filters, ISSO, Nieman RI, Renson Ventilation, SBRCURnet, VACPunt Wonen, Ventilair Group, Vereniging Eigen Huis, Woonbond, Ymere, Zehnder Group.

U kunt hier de brochure downloaden:


Vorig jaar heeft het Lente-akkoord de brochure “Balansventilatie met wtw in de woningbouw” uitgebracht. Deze kunt u hier downloaden: 
http://www.lente-akkoord.nl/lente-akkoord-brochure-balansventilatie-met-wtw-de-woningbouw