In het kader van de door de NAM uitgeschreven pilot 'Nieuwbouw-innovatieregeling' is door het samenwerkingsverband DAAD Architecten, Hibex en ons bureau een onderzoek gedaan of het bedachte concept 'DE BLOK' toegepast kan worden in het aardbevingsgebied.
Het doel is om te onderzoeken of er rekenkundig getoetst kan worden of/en onder welke voorwaarden DE BLOK toegepast kan worden in het aardbevingsgebied. Hierbij is tevens onderzocht welke stapelingen/configuraties in het aardbevingsgebied mogelijk zijn.
DE BLOK is een verplaatsbare eenpersoonswoonunit waarin de voordelen van prefabricage zijn gekoppeld aan de kwaliteiten van traditionele bouw. Op basis van specifieke eigenschappen van prefab beton is een doordacht product ontwikkeld dat zowel geschikt is in tijdelijke- als in permanente situaties. DE BLOK is geschikt voor diverse woonvormen zoals studentenhuisvesting, starterswoning, woon-/zorgwoning, appartement of zelfs als een vrijstaande gezinswoning. DE BLOK is oorspronkelijk niet ontworpen voor het aardbevingsgebied en dus is er ook geen rekening gehouden met belastingen ten gevolge van aardbevingen. Het concept is echter wel voor het aardbevingsgebied interessant, omdat er in het gebied ook veel tijdelijke huisvesting nodig zal zijn.
Uit het onderzoek is gebleken dat DE BLOK met eenvoudige constructieve aanpassingen toe te passen is in het aardbevingsgebied. Het onderzoek heeft een goed inzicht gegeven in de maatgevende trillingsvormen op basis van het Modale Response Spectrum en de daarbij optredende krachtswerking. Door het relatief lage gewicht van de betonconstructie zijn de resultaten verrassend beter dan vooraf ingeschat op basis van handberekeningen en biedt DE BLOK goede toepassingsmogelijkheden in alle contouren van het aardbevingsgebied.
Het concept DE BLOK is ontwikkeld in een samenwerking tussen DAAD Architecten, Hibex en ons bureau.
Architect: DAAD Architecten te Beilen
Betonfabriek: Hibex te Groningen
Concept: DE BLOK