'De kracht van composiet' als thema gekozen voor de 6e DW-lezing

 • 'De kracht van composiet' als thema gekozen voor de 6e DW-lezing
  'De kracht van composiet' als thema gekozen voor de 6e DW-lezing
   
 • 'De kracht van composiet' als thema gekozen voor de 6e DW-lezing
  'De kracht van composiet' als thema gekozen voor de 6e DW-lezing
   
05 October 2016

Composietmateriaal wordt al volop toegepast in de transportsector, de maritieme sector, de lucht- en ruimtevaart en ook steeds meer in de bouw.

In de bouw wordt vooral de hoge sterkte van het materiaal gewaardeerd. Steeds vaker wordt voor (kleine) bruggen gekozen voor liggers en/-of een brugdek van composiet. Het materiaal wordt ook in toenemende mate toegepast voor gevels van gebouwen, waarmee een high-tech uiterlijk gerealiseerd kan worden.

Polyestercomposieten (glasvezelversterkt) zijn de meest gebruikte composieten voor massaproducten. Voor de meer high-tech toepassingen (o.a. lucht- en ruimtevaart) worden o.a. aramidevezel en koolstofvezel gecombineerd met bijvoorbeeld epoxy- of fenolharsen.

Met composiet is het mogelijk om zeer lichte en sterke constructies te maken.

Uniek en grensverleggend is de toepassing van composiet gordingen en sporen met grote overspanningen (maximale lengte 26 m) bij de noodzakelijke vervanging van de koepelconstructie van zwemparadijs Aqua Mundo op Het Heijderbos (Center Parcs) te Heijen.

Het ontwerpen van een composiet-constructie is niet eenvoudig, omdat de anisotrope materiaaleigenschappen o.a. beïnvloed worden door de laminaatopbouw, de gebruikte vezelmaterialen en de gebruikte matrix-materialen.

Voor het project Aqua Mundo zijn door ingenieursbureau Solico specialistische eindige-elementen berekeningen gemaakt, waarbij vooral de mogelijke lokale instabiliteiten een rol speelden. Ten opzichte van het oorspronkelijke ontwerp moesten uiteindelijk wel gordingen toegevoegd worden aan het ontwerp en zijn er speciale eisen gesteld aan de verbindingen. Met deze aanpassingen kon het ontwerp haalbaar gemaakt worden en is door Center Parcs besloten tot uitvoering.

Voor het project Aqua Mundo waren de combinatie van duurzaamheid, gewicht en sterkte de belangrijkste aspecten om de gordingen en sporen voor de nieuwe koepelconstructie in composiet uit te gaan voeren. De hoofdspanten van gelamineerd hout hoefden niet vervangen te worden en zijn gehandhaafd in het ontwerp.

Tijdens de 6e DW-lezing op donderdagmiddag 17 november a.s. zal door Reinoud van der Kroon en Doenan Mager van Solico ingegaan worden op de kansen die er zijn voor composiet in de bouw. 

Het programma is als volgt:

 • 15:00 uur: Ontvangst in het Zuiverhuis van de Gasfabriek te Meppel
 • 15:15 uur: '6 jaar Dantuma-Wegkamp'
 • 15:30 uur: 'De kracht van composiet' door Reinoud van der Kroon en Doenan Mager van Solico
 • 16:00 uur: Pauze
 • 16:45 uur: 'De kracht van composiet' - vervolg door Reinoud van der Kroon en Doenan Mager
 • 17:15 uur: Napraten, hapje en drankje


Aanmelden kan via het contactformulier of via info@dantumawegkamp.nl. Het aantal plaatsen in het Zuiverhuis is beperkt. Uw aanmelding is definitief als deze door ons bevestigd is.