Praktijkcursus Energieneutraal bouwen start 11 april a.s.

  • Praktijkcursus Energieneutraal bouwen start 11 april a.s.
    Praktijkcursus Energieneutraal bouwen start 11 april a.s.
     
10 March 2017

Op 11 april start in Ede de driedaagse praktijkcursus Energieneutraal bouwen en renoveren van stichting KERN. Wie slaagt ontvangt het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passiefhuis Vakman.

Er komt veel kijken bij de uitvoering van energieneutrale of energieleverende projecten bij BENG, NOM, Passiefhuis, Active House. De cursus is bestemd voor wie energieneutraal bouwt of renoveert in de bouwuitvoering als vakman, aannemer of installateur. De cursus vormt de basis om de hoogste standaard op het gebied van gezond wonen, betaalbaar comfort en energie-efficiency te realiseren.

Wetenschappelijke kennis en de bouwpraktijk gaan in deze cursus hand in hand. Begrijpen om te leren toe te passen en alert worden op de details en de samenhang van de disciplines die bij een passiefhuis een integraal geheel vormen; alles in drie cursusdagen.

De docenten van stichting KERN zijn doorgewinterde experts op het gebied van energieneutraal bouwen en renoveren, met verschillende specialismen: Clarence Rose op het gebied van passiefhuistechnologie, Henk Wegkamp is thuis in haalbaarheidsanalyses en Carl-Peter Goossen weet alles van integraal bouwen. 

Kennismaken met de internationaal gerenommeerde energiebalansberekening voor zeer energiezuinige gebouwen nZEB-tool maakt ook deel uit van de cursus. Stichting KERN is zeer nauw betrokken bij de ontwikkeling en introductie van de nZEB-tool in ons land.

Cursusinformatie
De cursusdagen zijn 11 en 12 april en 9 of 10 mei. Op dag 1 staat de interdisciplinaire basis centraal van comfortabel en betaalbaar energieneutraal bouwen met passiefhuistechnologie. Op dag 2 kiest de cursist voor de specialisatie installatie met bijvoorbeeld verdieping in balansventilatie en verwarmen via ventilatielucht. Of hij kiest de bouwkundige kant met verdieping in isolatietechniek en de daarbij behorende bouwfysica. In de middag worden twee energieneutrale projecten bezocht. Op dag 3 (9 mei bouwkunde of 10 mei installatietechniek) wordt de gekozen specialisatie verbreed en zijn er demonstraties van materialen en technieken.

De opleiding van het Passiefhuis Instituut is voor de Nederlandse markt vertaald en aangepast en wordt gegeven door stichting KERN. Wie slaagt ontvangt het internationaal erkende en gewaardeerde certificaat Passiefhuis Vakman. Het examen vindt vrijdag 19 mei plaats, voorafgegaan door de examentraining op 17 mei. De opleiding kost € 690,- en deelname aan het examen € 250,-, cursuslocatie is Ede. Klik hier meer informatie over de cursus.

Praktijkvoorbeelden en bouwfysica
“Deze cursus heeft mij veel meer inzicht gegeven in detailleringen dan ik op hoofdlijnen al wel wist. Met veel praktijkvoorbeelden en een beetje bouwfysica leer je snel waar het mis kan gaan als men ondeskundig luchtdicht bouwt of extra isolatie aanbrengt.
Als je dan met gemotiveerde vakmensen bij elkaar zit die allen leergierig zijn, word je alleen maar enthousiaster over bouwen volgens de Passiefhuis-principes”, zegt Oskar Oldeman van Promantor-Bouwnext.

Over stichting KERN
Deze cursus wordt in tientallen landen gegeven aan aannemers, installateurs en andere professionals in de uitvoerende bouw. De cursus wordt voor de Nederlandse markt aangeboden door stichting KERN. KERN staat voor kennisinstituut energetische renovatie en nieuwbouw en is opgericht om de energietransitie in de bouw te versnellen. KERN verzamelt zo compleet mogelijk actuele kennis, stelt deze laagdrempelig beschikbaar en ontwikkelt opleidingen en cursussen.
Meer informatie en aanmelden op www.stichtingkern.nl