In energiezuinige woningbouw kiezen partijen vaak voor een ventilatiesysteem met natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Verse lucht komt daarbij dus rechtstreeks van buiten, wat veel mensen op prijs stellen. In veruit de meeste nieuwbouwwoningen doet het ventilatiesysteem echter niet wat het moet doen en is de luchtkwaliteit in de woning onder peil. Het is daarom tijd voor een trendbreuk.
In de praktijk blijken ventilatiespecialisten, aannemers en bewoners verschillende talen te spreken en doen zich veel miscommunicatie, onwetendheid en onvolkomenheden voor. Daardoor gaat het vaak mis met het ventilatiesysteem. Maar ook volstaat de manier waarop de bouwsector mechanische ventilatie altijd heeft toegepast, niet meer in de energiezuinige nieuwbouw van vandaag.
Een goed ventilatiesysteem moet daarom robuust zijn. Dat wil zeggen dat de regeling grotendeels automatisch gaat, dat mensen het systeem niet in de war kunnen sturen en dat de techniek geen beperkingen oplegt aan hoe bewoners hun huis willen gebruiken. Als een systeem voor mechanische ventilatie goed en zorgvuldig is ontworpen en aangelegd, biedt het de bewoners comfort en gezonde lucht tegen minimale energiekosten. Dat betekent dat in elk verblijfsgebied CO2-sensoren moeten worden aangebracht op de toevoerroosters of de afzuiging, die dan per vertrek moet worden aangelegd.
Op initiatief van het Lente-akkoord zijn bouwprofessionals, installateurs, adviseurs en consumenten in een ongebruikelijke samenwerking gekomen tot gezamenlijke aanbevelingen voor ventilatie met natuurlijke toevoer die wél goed werkt. Deze aanbevelingen zijn vastgelegd in een brochure, bedoeld voor opdrachtgevers, ontwerpers, aannemers en installateurs. Tevens zal hierover op donderdag 3 december een Bouwwebinar worden gehouden door Eisma Bouwmedia in samenwerking met het Lente-akkoord. Eerder al bracht het Lente-akkoord een brochure uit over balansventilatie, waarover in samenwerking met Eisma Bouwmedia eveneens een bouwwebinar werd gehouden.
In het eerste deel van dit webinar zal Henk Wegkamp van ons bureau ingaan op de huidige praktijk en wat er daarin fout gaat. In het tweede deel zal duidelijk worden hoe een goed en robuust mechanisch ventilatiesysteem kan worden aangelegd. Spreker van dit deel is Atze Boerstra, directeur van BBA Binnenmilieu BV.
Deze webinar is met name interessant voor: ontwikkelaars, aannemers, installateurs, adviseurs en corporaties.
Deze (gratis) webinar vindt plaats op donderdag 3 december van 12.30 tot 13.30 uur en wordt mede mogelijk gemaakt door het Lente-akkoord.