Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?

  • Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?
    Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?
     
  • Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?
    Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?
     
  • Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?
    Hoe wordt Groningen aardbevingsbestendig?
     
21 May 2015

Tienduizenden Groningse woningen moeten beter bestand worden tegen aardbevingen, maar hoe? De NAM consulteerde de markt en kocht een aantal testhuizen.

Donderdag 21 mei jl. was de ontknoping van deze marktconsultatie en werden de winnaars van de ontwerpconsultatie bekend. Bouwadviesbureau Strackee won de ontwerpconsultatie met de ontwikkeling van de 'spouw-donut'.  Een inventief systeem dat eenvoudig in de spouw aangebracht kan worden en druk-, trek-verbindingen kan overdragen. Wij feliciteren de winnaar van harte!

De juryvoorzitter van de ontwerpconsultatie roemde alle tien inzendingen die tot de finale doorgedrongen waren. Het versterken is een evenwichtsoefening tussen stevigheid, esthetiek, praktische uitvoerbaarheid en het voorkomen van overlast. Daarbij is er ook geen enkel systeem dat toegepast kan worden in elke situatie en voor elke woning. Wellicht zullen uiteindelijk alle systemen, of combinaties daarvan, in de praktijk ingezet gaan worden.

Het unieke van de ontwerpconsultatie was dat alle finalisten de gelegenheid kregen om hun ontwerp in de praktijk uit te testen in een door de NAM aangekochte testwoning. Daarmee kon ervaring opgedaan worden met de uitvoerbaarheid van een systeem.

Aannemer Klaas Graveland van Hunebouw, Pieter Brink van B+O Architecten en Willem Dantuma van Dantuma-Wegkamp hebben eind vorig jaar de handen ineengeslagen en het geïntegreerde concept 'IsoBorg' ontwikkeld. 

Het systeem IsoBorg kenmerkt zich door het van buitenaf versterken van een woning (of een aantal geschakelde woningen) met een omvattende staalconstructie, die op een lichte spanning gedraaid wordt.

Het buitenblad wordt verwijderd en vervangen door een nieuwe, goed geïsoleerde, lichte gevel. De nieuwe gevel bestaat uit isolatiemateriaal met daarop gebakken dunne steenstrips of een afwerking met houten delen. De gevel kan hierdoor een nieuwe identiteit krijgen, maar ook zijn huidige identiteit behouden.

Het systeem is ontwikkeld vanuit eenvoudige- en heldere mechanica-principes. De versterkende staalconstructie is op basis van eenvoudige berekeningen snel te dimensioneren.

De werkzaamheden kunnen bij een goede voorbereiding in een korte doorloop uitgevoerd worden.

IsoBorg kent vele voordelen:

  • De bewoners kunnen tijdens het aanbrengen van het systeem in de woning blijven wonen en zullen maar beperkt overlast ervaren;
  • Er gaat geen ruimte verloren aan de binnenzijde van de woning;
  • Door het terugbrengen van een goed geïsoleerde gevel, wordt de woning energetisch sterk opgewaardeerd;
  • De woning kan een nieuwe identiteit krijgen, maar ook zijn huidige identiteit behouden;
  • Bewoners kunnen intensief betrokken worden bij het proces, zodat het ook hun project kan worden;
  • Voor de uitvoering kunnen normaal gekwalificeerde vaklieden ingezet worden;
  • Voor de eenvoudige werkzaamheden, zoals slopen en het aanbrengen van isolatie, kunnen ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet worden.


Het systeem IsoBorg was één van de tien finalisten in de ontwerpconsultatie en is in een testwoning te Loppersum - deels - uitgevoerd. 

Neem gerust contact op als u meer wilt weten.