Betrouwbaar | Delen van kennis

Chaos in de spouw!

April 2009 - De Aannemer

Aannemer moet afvaldump aanpakken.

Valspecie, puin, restanten van verpakkingsmateriaal, maar ook koffiebekers verdwijnen regelmatig in de spouw. Allemaal troep, die gegarandeerd voor vochtproblemen gaat zorgen. Aan de verantwoordelijke hoofdaannemer de schone taak de problematiek van gedumpt bouwafval te signaleren en aan te pakken.

Als de gang naar de afvalcontainer er net één te veel is, het te veel tijd of moeite kost bouwafval netjes weg te gooien, dan dumpen we het toch gewoon in de spouw? Het is zo gebeurd, niemand die het nog ziet en ‘wat niet weet, wat niet deert’. Dat moeten de veroorzakers van de spouwvervuiling op de afbeeldingen bij dit artikel hebben gedacht. En met hen vele anderen die zich op bouwplaatsen begeven, van dakdekkers en installateurs tot het eigen personeel van de hoofdaannemer. Niet stilstaand bij het feit dat dergelijke (onbegrijpelijke situaties) veel en kostbare problemen kunnen veroorzaken. Problemen waarvoor de aannemer aansprakelijk is.

Voor een teveel aan valspecie – getoond op de afbeeldingen 1 tot en met 4 – is nog enigszins begrip op te brengen. Al is ook hier het risico niet gering. De toenemende hoeveelheid valspecie bemoeilijkt de waterafvoer uit de spouw en kan vervolgens behoorlijke vervuiling van de gevel veroorzaken. In de spouw op de afbeeldingen 5 en 6 zijn zelfs stukken specie en steen geloosd. Daarmee nemen de problemen meteen toe. Want dergelijke materialen geleiden vocht en kou naar de binnenmuur en warmte juist naar de buitenmuur. Dat het nog erger kan getuigen de afbeeldingen 7 tot en met 15. Puin, installatieafval, resten van isolatie- en verpakkingsmateriaal, koffiebekers. Al het bouwafval is gewoonweg in de spouw gegooid. De risico's worden daardoor natuurlijk steeds groter. Hoe voller met troep, hoe slechter de spouw kan ventileren en voor afwatering van de spouwmuur kan zorgen. De problemen laten zich raden. Samengevat zijn dat: lekkage door beschadigen of verzakken van de waterkering, verhinderen van waterafvoer, koudebruggen, schimmelvorming op het binnenspouwblad en gevelvervuiling.

Controle

De oplossing is heel eenvoudig. Kijk bij de controle van het metselwerk meteen even of er rotzooi in de spouw zit. Zo ja, laat de veroorzaker van het afval de boel opruimen. Ook als dit betekent dat een stuk muur moet worden verwijderd. Want uiteindelijk betaalt de hoofdaannemer bij problemen het gelag.

Ing. G. H. (Henk) Wegkamp

figuur 01 figuur 01  figuur 02 figuur 02  figuur 03 figuur 03  figuur 04 figuur 04  figuur 05 figuur 05  figuur 06 figuur 06  figuur 07 figuur 07  figuur 08 figuur 08  figuur 09 figuur 09  figuur 10 figuur 10  figuur 11 figuur 11  figuur 12 figuur 12  figuur 13 figuur 13  figuur 14 figuur 14  figuur 15 figuur 15