Betrouwbaar | Delen van kennis

Richtlijnen voor correcte toepassing DPC-folie

January 2012 - De Aannemer

Iedereen kent het, niemand weet wat het is.

Elke bouwvakker – jong of oud – weet precies wat wordt bedoeld met DPC-folie.  De vraag waarmee je deze folie kunt plakken of kitten is al moeilijker. Helemaal lastig wordt het als je vraagt van wat voor soort kunststof het is gemaakt.  Verwerking ervan wordt dan een gok, met alle gevolgen van dien.

Als aannemers niet meer weten met wat voor een kunststof ze van doen hebben, weten ze ook niet meer wat de eigenschappen van DPC-folie zijn. Laat staan waarmee het product is te verlijmen of te kitten. Het wemelt in de bouw bovendien van afkortingen als het om kunststoffen gaat.  PVC, EPDM, PE, EPS, XPS, PUR, PIR, PP enzovoort. Eigenlijk is het bloedlink. Bouwers zijn zo gewend geraakt aan kitten en lijmen, dat ze in een automatisme vervallen. Bijna niemand vraagt zich meer af of de kit/lijm zich wel verdraagt met de ermee te verbinden kunststof. Zo holt de vakkennis ongemerkt achteruit. Hoogste tijd dus dat de bouw zich van de risico’s bewust wordt. Daarom de zaken weer eens op een rij.

Lezen
Bouwvakkers zijn doeners. Ze hebben doorgaans een hekel aan lezen. Je krijgt allerhande excuses als je ze met een verkeerde verwerking confronteert. Te kleine letters, geen leesbril, te moeilijke woorden of stond er alleen in het Pools op. Uitvoerders of werkvoorbereiders kunnen een overzichtslijst maken en deze in kantoor, nishut of magazijn ophangen. Aanvullend schrijf je er dan bij met welke lijm of kit deze kunststoffen kunnen worden verwerkt. Standaardiseren is hierbij belangrijk; het voorkomt fouten.

Wat is wat?
PVC - Polyvinylchloride
EPDM - Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer
PE - Polyethyleen of Polyetheen
EPS - Geëxpandeerd Polystyreen
XPS - Geëxtrudeerd Polystyreen
PUR - Polyurethaan Resol
PIR - Polyisocyanuraat Resol
PP - Polypropylene

Verlijmen
Wie voor een inerte kit – een zogeheten 7 kit – kiest, weet dat deze het te verlijmen materiaal niet aantast. Een bekende en zeer goede keuze is dan MS Polymeerkit. Op alle bovengenoemde kunststoffen heeft deze kit echter geen hechting. PE, PP en FPP zijn polyolefine kunststoffen. Bijna niets wil hierop hechten. Een SPUR Polymeer biedt dan de oplossing. Deze kit kan echter weer geen krachten opnemen. Voor waterkeringen is dit ook niet aan de orde. De al eerder genoemde kunststof schuimen worden meestal met PUR-schuim geplakt.

Herkomst DPC
DPC-folie is een zogenoemde LDPE. Een polyethyleen van lage dichtheid. De afkorting DPC heeft dus niets te maken met de soort kunststof waarvan het is gemaakt. Voor een verklaring van de afkorting moeten we ver terug in de tijd. Er is bijvoorbeeld een DPC 2000 T op de markt. Deze geeft ongeveer aan hoe oud het idee is.  Heel vroeger bouwde men ook al in Engeland huizen. Portlandcement was nog niet uitgevonden. Metselspecie bevatte kalk als bindmiddel. Een eigenschap van kalk is het vochtopnemend vermogen. Om het probleem van optrekkend vocht in muren op te lossen, werd leisteen ter hoogte van het maaiveld in de muur gemetseld. Leisteen voorkwam dat grondwater in de muren trok. De afbeelding op de linkerpagina laat zien hoe dat werd gedaan.  Voor een adequate werking moest de laag leisteen rondom doorlopend in het gehele gebouw worden aangebracht. Het was dus een Water Dichte Doorlopende laag, afgekort WDD.  De Engelsen noemden dit een Damp Proof Course. Afgekort DPC en circa 2000 jaar oud.

Vocht
Optrekkend vocht in muren komt nog steeds voor. De afbeeldingen tonen de gevolgen van het ontbreken van een Damp Proof Course. Vroeger hadden we hiervoor het bekende trasraam. Vanwege de kosten wordt er tegenwoordig vaak voor gekozen om deze weg te laten. De gevolgen zijn duidelijk.  Een moderne manier om een Damp Proof Course te maken, is het inmetselen van een folie. DPC-folie is speciaal voor dit doel ontwikkeld. Voor een betere weerstand tegen schuifkrachten is de folie in het oppervlak aan beide zijden uitgerust met een ruitjesstructuur. Een eigenschap van DPC is dat het moeilijk is te verlijmen.  Een belangrijk detail bij het aanbrengen van een modern trasraam is dat het net onder het maaiveld moet worden ingemetseld.  Dit voorkomt dat enkele lagen direct boven het maaiveld wit uitslaan of vorstschade gaan vertonen. Eigenlijk is het oude wijn in nieuwe vaten. Maar wel belangrijk!

Ing. G. H. (Henk) Wegkamp

figuur 01 figuur 01  figuur 02 figuur 02  figuur 03 figuur 03  figuur 04 figuur 04