Betrouwbaar | Delen van kennis

Risico op schimmels bij prefab bouwen

March 2015 - De Aannemer

Laat gebouwen zolang mogelijk windopen.

Door de kozijnen in prefab gevels in te pakken met beschermende folie kunnen de elementen in weer en wind worden samengevoegd tot een gebouw. Wie zich vervolgens niet bekommert om het opgesloten vocht, geeft schimmels vrij spel.

Om de kosten te drukken en de kwaliteit te verhogen, wordt steeds meer prefab gebouwd. Op de eerste prefab vloeren kwam al snel een vervolg met prefab daken en ruwbouwwanden. Inmiddels maken we ook prefab gevels die al in de fabriek worden voorzien van de buitenafwerking en kozijnen. Om beschadigingen te voorkomen, worden deze kozijnen beschermd door middel van een stevige folie. We kunnen op deze manier praktisch onder alle weersomstandigheden doorwerken. In weer en wind worden de elementen samengevoegd tot een gebouw. Gebouwen worden op die manier soms vochtig tot zelfs nat opgesloten. Tijdens de afbouwfase worden ook nog eens behoorlijke hoeveelheden vocht ingebracht. De woningen blijven gesloten om binnen zonder tocht te kunnen werken en geen droogschade te krijgen. Ramen kunnen niet open, omdat deze met beschermende folie zijn ingepakt.

Schimmels
Het gevolg van deze manier van bouwen staat van tevoren al vast, getuige de foto’s bij dit artikel. Wellicht dat een enkeling nog eens nadenkt over de vraag waarom men er in het buitenland voor kiest naderhand de kozijnen te plaatsen. Zou dat alleen te maken hebben met beschadigingen of ook met schimmelgroei?

Faseverschuiving
Op de vele bouwplaatsen waar ik kom, zie ik drogers staan. Een verkwisting van jewelste. Drogers vreten stroom en drogen ten opzichte van de wind zeer gering. Drogen met drogers verhoogt dus de bouwkosten, maar waarschijnlijk valt het niemand op. De kosten zitten verstopt in de algemene bouwplaatskosten of in een post onvoorzien. Wie de werkelijke kosten bijhoudt, zal ervan schrikken. De kostenexplosie ontstaat doordat drogers een faseverschuiving moeten realiseren van waterdamp naar water. Een faseverschuiving kost zeer veel energie. Water laten verdampen kost ruim vijf keer zoveel energie als nodig is om het tot 100 °C te verwarmen. Om 1 m3 water te laten drogen, is 1000 dm3 x 0,63 kWh/dm3 = 630 kWh nodig. De kosten: 630 kWh/m3 x € 0,22/kWh = € 138,60/m3.

Hier zijn forse besparingen te realiseren door de wind door de gebouwen te laten waaien. Zestien uur per dag ligt de bouwplaats er verlaten bij en stoort de tocht niemand. Inbraak is te voorkomen. Kostenloze droging is dus mogelijk. Op een eenvoudige manier.

Gezondheid
De extreme schimmels die zich steeds vaker in nieuwbouwprojecten manifesteren, maken de gebouwen niet alleen onnodig duur, maar ook extreem ongezond. We hebben het hier dan ook niet over een beetje schimmelvorming: de concentratie van schimmels is doorgaans enorm, zoals ook op de foto’s is te zien. Hier moet zeker actie op worden ondernomen. Gebouwen moeten tijdens de bouwfase zolang mogelijk windopen zijn.

Ing. G. H. (Henk) Wegkamp

figuur 01 figuur 01  figuur 02 figuur 02  figuur 03 figuur 03  figuur 04 figuur 04  figuur 05 figuur 05  figuur 06 figuur 06